Välj en sida

Trollungen som ville börja skolan.

Skogen växer tät, att varken sol eller måne kan hitta någon väg in bland de gamla knotiga trädstammarna. Framför porten i berget växer höga, yviga granar. där ugglor och andra skogsfåglar bygger sina bon. Men  böjer man undan grenarna och skrapar lite i den fuktiga mossan, kan man se att det står “Trollen Trollgren” på dörrskylten. Där bodde pappa troll,
mamma troll och trollflickorna Tesselina och Lindagull. De fina namnen hade trollfar hittat på. Många söndagar hade han legat gömd under golvet i den vita bykyrkan och hört när prästen döpt små människobarn.

– Man måste vara nyfiken, sa trollfar. Annars får man ju inget veta.

Lindagull var äldst av trollbarnen och hade redan börjat i trollskolan. Hon kunde både läsa och räkna. Varje morgon kom gammelormen Snoke ringlande från sin håla nere vid sjön och höll stränga läxförhör. Han lärde också trollbarnen att förstå fågelspråket och älgspråket och hur de skulle veta vad vinden sjöng så vackert i trädkronorna. Ugglemor hade sytt en skolväska av finaste björknäver och den var Lindagulls käraste ägodel. Tesselina gick inte i skolan ännu. Hon sprang och busade i skogen hela dagarna och ställde till en massa oreda. En dag när Mickel Räv låg och snarkade i sin lya, tog hon trollfars rakhyvel och rakade av all päls på rävens yviga svans. Det blev en förfärlig uppståndelse. Räven vägrade att se sig i spegeln och ville inte gå ut på flera veckor. Han sa att han kände sig alldeles naken. En annan gång tog hon och placerade en massa varmvattenflaskor på björnens mage, just som han sov sin söta vintersömn i idet. Björnen började svettas och trodde att det var sommar. Han lunkade halvsovande ut genom dörren och hamnade pladask i en snödriva. Brum, brum, ekade det bland bergen när björnen började frysa om fötterna. Han drog kvickt på sig sina pälstofflor, sprang in i idet och somnade om igen. Veckan före jul när trollmor skulle ha stor tvätt, gjorde Tesselina två älgar till tvättstolpar. Hon tog en lång tvättlina och band fast i hornen på älgarna och befallde dem att gå åt var sitt håll. Så sprang hon in till trollmor och skrek: “Nu går det bra att hänga tvättkläderna till tork! Bara Häng! “Sedan tog hon ett glädjeskutt, ställde sig på huvudet och skrattade så tårarna trillade.

– Så här kan vi inte ha det, skrek ugglan uppifrån högsta grantoppen. I går tog Tesselina mina bästa glasögon och gömde i myrstacken nere vid sjön. Hon hade använt dem för att se vad myrbarnen ätit för gott till frukost, kan man tänka! Och så blev det. Det var precis vad Tesselina också ville. Hon längtade efter läxor och en skolväska, på pricken likadan som den Lindagull hade. Snart kunde också Tessalina förstå allt vad lärkan berättade om från sina resor till främmande länder. Och busa, ja det gjorde hon ibland. Men bara när hon hade sommarlov.

Elsa Kjellgren

Vårkänning

Höstens dimma varit svår
mycket mörker återstår
Slickar mina vintersår
glömmer snön som föll i fjol
Vitklädd i rabatten står
första snödroppen i år,
änglalik, med frusna tår
är hon hoppet om en vår.

Elsa Kjellgren

Arvet

Dom rev och dom slet uti möbler och sängar
och lyfte på mattor i jakt efter pengar,
dom öppnade ugnen och grävde i spisen
och vände på urnan vid kakelungsfrisen.
Man talade gråtmilt och vänt om den döde
som levt eremitliv och mött ett sånt öde
men när gubben levde kom ingen på tanken,
om han hade nåt annat än “pengar på banken”.

När röjningsarbetet var färdigt för dagen
så åt dom och drack för att få nått i magen,
sen återstod bara det slutliga provet:
att dela så lika som möjligt av rovet.

Nu hårdnade blicken och orden blev kalla
och avunden lyste som grönaste galla.
Det fanns ingen ände på bråket och kivet
för alla blev ovänner resten av livet.

Elsa Kjellgren

Hallå Sahlgrenska

Hallå, det är KK vad önskar min herre
Å, jaså, blir värkarna värre och värre!
Nej, jäkta nu inte, gå lugnt ner för trappan,
sånt där brukar ta lite tid, förstår pappan!
Hallå, det är röntgen, nej ni är från vettet,
idag går det inte att röntga skelettet,
vi drunknar i gallblåsor, hjärtan och njurar
och magar, som inte gör annat än surar!
Hallå, ja det stämmer att det är ortopeden,
nej inget är klart med intagningsbeskeden,
men om ett par månader finns nog risken
att vi skall ta hand om lilla menisken!

Hallå, lilla fröken, det är Svensson som talar,
jag ringer just nu från himmelska salar,
ni lovade ringa när tiden var mogen,
jag vänta och vänta, sen gick det åt skogen

Elsa Kjellgren

 

Pojken som inte ville gå och lägga sej

 

Om du inte somnar nu Lasse, sa mamma, så blir du så liten och ynklig orkar varken äta eller gå till skolan i morron.

Jag vill inte ha nån mat, sa Lasse. Och föresten vill jag inte gå till skolan heller. Men jag MÅSTE få titta på den där spännande deckaren på TV. Det får alla dom andra barnen i min klass. Dom får vara uppe hela natten om dom vill. Så de så. Lasse gnuggade sej i ögonen. Han tyckte precis att han kände något som kittlade honom i näsan.

Det var alldeles mörkt i rummet, förutom den lilla John Blund-lampan som kastade ett svagt, rött sken över lillasysters säng. Då började det surra så konstigt i gökklockan ovanför byrån. Synda dej och gal nu, gök, tänkte Lasse, så man kan få veta vad klockan är.

Men göken hade inte alls lust att gala. han rusadeut och in genom luckan och skrek vov, vov, så det skallade i hela huset. Lasse kunde inte hålla räkningen. Han satte båda händerna för öronen för att slippa höra oljudet.

Då kände han att något kittlade i näsan igen. Han satte sig upp i sängen och fick se en liten gubbe som satt på sängkanten.

Hej, sa gubben. Jag heter herr Tevén. Jag skulle sätta in kontakten i vägguttaget, men råkade visst hamna i din näsa istället. Lasse tittade på gubben. Han hade tjocka armar och ben och en kropp som liknade en TV-apparat. Skynda dej ut i vardagsrummet, sa gubben, för skall sätta igång en en riktig rysare! Så var han borta. Lasse kröp ur sängen och gläntade på dörren tillvardagsrummet. Där var allting upp- och nervänt. Alla mattor satt i taket och tavlorna hängde med baksidan utåt. Mamma hade långt helskägg och satt i den höga barnstolen och skrek efter mat. Katten dansade på två ben och hade napp i munnen. Mitt på bordet satt pappa med en skär klänning och hela huvudet fullt med papiljotter. Var nu en snäll flicka, Lasse, sa pappa, och kom och ta din medicin. Kardborrar och såpa är det som finns, för då kan man vara vaken hela natten och se på TV!

Då tittade Lasse mot TV-apparaten som stod i hörnet och där stod herr Tevén och vinkade med antennen. Det kom ett mullrade skratt ur gubbens mage. Lasse tyckte att det lät som kardborrar och såpa, kardborrar och såpa………

Kadbojjaj å tåpa ä gott, skrek lillasyster och höll en stor såpburk framför Lasses näsa. Hjäääääälp, skrek Lasse, men alla bara skrattade. Herr Tevén också.

Lasse vaknade av att tårarna rann nedför kinderna. Han satte sig upp och såg lillasyster sova i sin säng. Solen sken in genom fönstret, från köket hörde han mamma slamra med frukostkopparna. Han rusade ut i köket och kramade mamma som om han aldrig ville släppa henne. Mellan tårarna berättade han om sin hemska dröm och lovade att aldrig, aldrig mer be om att få vara uppe hela natten.

Elsa Kjellgren

Sagan om den förälskade spårvagnen

 Det var trafikstopp på Storgatan i Västerstad. Alla spårvagnar stod stilla eftersom det var strömavbrott. Spårvagn nummer Nio tyckte det var skönt att få vila sig ett litet slag och verkligen njuta av det vackra solskenet. Strax intill honom stod en spårvagn, som var på väg åt motsatta hållet. Det var den sötaste spårvagnsflicka han någonsin sett. Hon var strömlinjeformad och hade röda, fina lädersitsar. Tydligen är hon ny här i stan, tänkte nian och drog kammen genom håret för att göra ett fördelaktigt intryck på den sköna. Hon hette sexan och nian tyckte att det namnet passade henne precis. De stod länge och såg varandra i ögonen. Båda två hoppades att skulle vara i evighet.

– Skulle inte vi kunna köra ut någon kväll efter jobbet? undrade Nian. – Det blir nog lite svårt, sa sexan, för jag måste vara hemma så tidigt om kvällarna. Men du kan väl pingla någon gång?

Mer blev det inte sagt, eftersom vagnarna började röra på sig, var och en åt sitt håll. Nian kunde inte glömma Sexan. Varje morgon vaknade han med förhoppning att få återse henne. Hon var spålöst försvunnen. Han började att tappa aptiten och sov dåligt på nätterna. Ibland var Nian så tankspridd att han körde förbi hållplatserna, utan att stanna. Då blev det ett fastligt hallå på alla människorna i vagnen. De sa, att nu måste Nian börja skärpa sig. En dag spetsade han öronen, när han hörde ett par pojkar stå och prata om vad som hänt med den nya Sexan. Några klåfingriga ungar hade skurit sönder hennes röda lädersitsar och spräckt ett par fönsterrutor. Nu låg Sexan på sjukhuset och skulle opereras. Ingenting kunde kunde hejda Nian. Han köpte en bukett blommor och körde direkt till sjukhuset, dit alla skadade kommer. Sexan rodnade av glädje när han fick se Nian. Efter den dagen beslöt de att gå på samma spår och aldrig skiljas mer.

En vacker dag blev de sammankopplade till för- och släpvagn. Alla tyckte att det var den bästa spårvagnen i hela staden. Barnen fick åka gratis under en hel vecka och de lovade dyrt och heligt, att aldrig göra Sexan och Nian något illa. Med tiden utökades familjen med en liten rustibuss, som döptes till 96:an. Han gick snart sina egna vägar och blev den bussigaste bussen i hela Västerstad.

Elsa Kjellgren

 

PORTRÄTT AV MODER SVEA ÅR 2000

 

Uti ett gammalt land, ett arv av gamla fäder,
en skinntorr moder Svea satt,
var skral, bar stödkorsett av läder
och led av portvinstå och väder,
och var av kassabrist besatt.
En dag – Gud vet hur det var fatt-
när hon med restskattsedeln satt
i höghuslängans kök, beklätt med furubräder,
en mustig ed i mun hon tog
och tyckte det fick vara nog
med bidrag, som vi får betala
för gangsters och asociala.
Och utlandsskuldens position
ger aldrig själen minsta diversion,
och hyran höjs, den dumma flundran
och allting luktar inflation.
Nu skall min tunga få motion
och vår statminister falla i förundran
inför min självdeklaration:
“Herr minister”, sade hon, “du vann ju förra valet
och vunnit det mest alla da´r.
Nu när du hela facit har
du känns ej vid det som gått galet
och vet ej att av folk du rättbegreppet tar.
Nå… skärp dej nu, drag skattelättnad fram ut vrån
så våra industrier slipper flytta härifrån………
Vårt utgångsläge var ett mönster,
vår krona borde stått i topp!
Men välstånd sjönk och skulder upp
vår budget hoppa´ från ett fönster
och slöt kotfraktur sitt ärofulla lopp.
Nu fordras vård av kärlek, ej av marmor…..

Gott nytt Millennium, med hälsning från –
En farmor
Elsa Kjellgren

 

Luktade vår

 Han stod där med backen och hötte
med näven
så där lite bakfull och surögd
och däven
han spottade fränt
efter alla han såg
och tyckte, att allting i livet
vad båg.
I Sverige är folk så bottenlöst
dumma,
där skatter är tunga och lagarna
krumma,
och inte HAN blivit stor
direktör
var absolut inget HAN
rådde för.
Han satte sej tungt, börja´
fumla i fickan,
fick korken ur flaskan
och sörpla ur drickan,
och solen den sken och
det luktade vår
och nydrucket brännvin och
spy från igår.

Elsa Kjellgren GP “Fria Ord” 000507

 

Sol och Vår

 

Hon kom som en eld genom
sjukhusets fönster
och spred ut behagen i
gyllene mönster,
med blommor i hatten och glitter
i kjolen hon stod där och fnittrade:
Här kommer solen!
Hon kysste professorn med
utsökt grandessa,
när han låg i startgropen färdig
att stressa.
Han smålog förälskat och
rätade slipsen
och gjorde en pil,
mitt i gipsen!
På avdelningen tog de tempen
i valtakt,
och allt blev förhoppningsfullt,
vänligt och ljuslagt,
De sa, att det finaste plåstret
på såren
det var ju i alla fall solen och våren!

Elsa Kjellgren GP “Dagens Vers” 000510

 

Sommar

 Jag låg där på klippan och solade skrovet
och njöt utav saltvind och sommarlovet,
med macka i nypan och kaffe i kroppen
jag tyckte, att livet var rent ut sagt toppen.
En glad liten mås över huvudet kuska
och släppte ifrån sej en väldig pladuska.
Det skvätte ordentligt, jag måste betyga,
och nog är det skönt att ej kossor kan flyga!

Elsa Kjellgren GP “Dagens Vers” 00-07-17

 

När radion kom hem till oss Göteborg, i mitten av 1920-talet……….

Det slog gnistor om hästarnas hovar, nä de med skramlande kärror bakom sig dundrade fram på de kullerstensbelagda gatorna. Bilar fanns, men inte så många. Under mina första bardomsår kände jag ingen som hade gen bil. Men grannbarnens pappa hade en motorcykel med sidovagn. Ibland när han var på ett riktigt bra humör, hände det att man fick följa med ut och åka. Det var en gränslös upplevelse.

Att åka spårvagn kostade 10 öre för barn. Det var också ett äventyr. Vi satt på blank-polerade träbänkar utefter vagnens långsidor, och i mittgången gick konduktören och klippte biljetter. Vintertid hade spårvagnsförarna stora halmskor på fötterna för att inte frysa. Där föraren satt fanns nämligen ingen dörr att stänga. Alla flickor skulle vid denna tid ha shinglat hår, och mina storasystrars tjocka flätor föll för saxen. Pappa tyckte INTE om det. Mamma tyckte det var bra, för då slapp hon att kamma, fläta och att sätta rosetter i håret varje morgon de skulle till skolan. Familjen var musikalisk, och vi spelade och sjöngnästan jämt. Småbarnen lärde sig kvickt att gnola med i den tidens schlager: Johan på Snippen, Det var jag och lilla Frida, Gula paviljongen, Känner du herr Knutte Knopp och Rio Nights.

Det var vid denna tid som radion kom hem till oss. På bordet stog en brun, fyrkantig låda med ett par rattar och dubbla hörlurar. För det mesta fick vi dela på de löstagbara hörlurarna, så att fyra personer kunde lyssna på samma program.

Barnens brevlåda var veckans högtidsstund för alla barn. Roligaste barnprogrammet var “Efraim Alexander”, och honom skrattade hela familjen åt. Efraim hade en kusin som hette Tobias, och han pratade så lustigt. Senare har det framkommit att farbror Sven Jerring gjorde alla rollerna själv. Han var en stor imitatör och radiobegåvning.

När jag på 40-50-talet skulle berätta sagor för mina egna barn, så bad de mig alltid att jag skulle härma Efraim Alexander och berätta om hans möte med gangstrarna i U.S.A-staden Chicago.

Elsa Kjellgren

Elsa intervjuades av radio Göteborg. Hur hon upplevde sitt möte med detta media. Radion fyllde 75 år (2000) och programmet sändes i aug -2000

 

 

 

 

Elsa berättar

Bröllopsvisa till Theresé & Fredrik 26 augusti 2000

 

Mel.: De ä dans på Brännö brygga ……
Koss va de brötas me grejor i da,
ä de storstädning, nä de ä lörda.
Javesst då förstår ja vatt festfolket ska,
de ä liksom bröllop i da.
Där kutar Lasse me slipsen på svaj,
haj på daj dö, hur klarar du stressen?
De ä tjo va du veftar me flaskor å glas
de blir nog ett prima kalas!

Refräng

Se där kommer lilla bruden,
fru Jacobsson heter hon nu,
smidig och nätt, och kvinnligt kokett,
så Fredrik på henne ej kan se sej mätt.
Nu skall det ljuva livet börja,
ett förtrollande stort äventyr,
inför varje intrig, kyss varandra och tig,
så får elden fyr!

Omkväde:

Snart byggs det hus /bank-bank-bank-bank-bank/
dyrbart som snus/ pank-pank-pank-pank-pank/
Tessan får laga mat sånt som läggs på stora fat!
Tiden den går / dunk-dunk-dunk-dunk-dunk/
hjärtat det slår / dunk-dunk-dunk-dunk-dunk/
slår för en älskad vän och för KÄRLEKEN

Elsa Kjellgren

 

Äktenskapsfrågan 2000

 

Ett hus skall vi ha, en båt skall vi ha, en bil ska vi ha,
som husvagnen dra.
“En dator behövs, liksom frysbox med mat!”
Per du,
Pia du
så ska vi ha´t.
En hund skall vi ha att ge resterna till
och bastu, det bygger vi en när vi vill!
“En trädgård med simpöl och varmaggregat!”
Per du
Pia du
så ska vi ha´t
Ett fullblod ska drivas i bet på vår äng
och vinna på trav mången skön liten peng!
“Då får vi det förspänt och upplagt på fat!”
Per du
Pia du
så ska vi ha´t
På golfbanan får vi en härlig motion
och “charter” till Spanien ska bli tradition!
“En lyxkryss ibland ner till tropiskt klimat!”
Per du
Pia du
så ska vi ha´t
Men Pia du, Pia du vart ska vi ta´t?
Jag är för slösaktig, du är för flat!
Du går på skulder och jag vikariat!
Per du
Pia du
vi går i spa´t!

Elsa Kjellgren “Fria ord” GP 000811

 

Våran doktor

Bland hjärtan och lungor och bukar och bakar
och knöliga fötter och ryggar som knakar,
står doktorn och gipsar och mejslar och spikar
och får ingen ro, inte ens när han fikar.
Han skriver recept på små piller och droppar
och ger första hjälpen när avloppet stoppar,
med “micken” i hand ställer han diagnosen
och vad som skall lösgöras under narkosen.
Han tröstar fru Pettersson mitt upp i gråten
och kollar, om Andersson fastnat på plåten,
i skymningsblå timmen han slutligen sätter sig ner,
och tar ställning till tusen blanketter.

Elsa Kjellgren “Fria ord” GP 000819

 

 

 

Månadsrapport från en poliklinik

Var god tag en nummerlapp, sitt ner och vänta,
i turordning blir alla krämpor betjänta.
Om det dröjer länge? O ja, kära nå´n då,
det verkar som allting var brutet på månda´?
Vår doktor han jobbar och sliter som rackarn
och hinner ju knappast gå på huset, den stackarn.
Han sprutar och tråcklar och provar korsetter
och fyller sen i alla intagningsblanketter.
Så tråkigt, herr Svensson, har knä´t gått i baklås?
Det måste bli jourfall, så mycket kan fastslås,
men doktorn fick bråttom, vi såg bara svansen,
för han måste skynda sig till konferensen.
Fru Karlsson är törstig och tar sig en Zingo
och tycker att sjukhuset borde ha bingo.
Herr Pettersson sitter vid fönstret i solen
och säger att snart slår han rot uppå stolen.
En apa har bitit fru Nilsson i tummen,
hon får en stelkrampsspruta i ett utav rummen.
Herr Anderssons spårvagn har bromsat för hastigt,
så han for på näsan och slog sig rätt saftigt.
Hallå, lilla fröken, nu är jag bra vissen,
det är ju ett halvår sen ni fick remissen.
Skall jag vänta längre på er väntelista
så går jag direkt och beställer en kista.

Elsa Kjellgren “Fria ord” GP 000911

Pajala

 I Pajala de började
med lite striptease-dans,
med det blev rena dragshowen
för inga kvinnor fanns.
I Pajala showas det
långt fram till sena kväll,
där visar Adam att han är
båd´ chic och sensuell.
I Pajala där tycker folk
att det är mörkt och kallt,
och efterlyser Evorna
som sätter sprätt på allt.
Till kvinnorna i vårt långa land
som inte har nå´n vän:
Åk gärna upp till Pajala,
där hittar du snart en.

Elsa Kjellgren “Fria ord” GP 000923

 

Det var ju blott en dröm

 

Jag drömde i natt något vansinnigt roligt,
ni skulle vart med, för det var rent otroligt:
Först blev jag professor och sen direktör
och enväldig sjukhusadministratör.
Först tog vi blanketter – det röjdes som katten –
och slängde i Vallgravens grumliga vatten,
den torrlades helt och blev kallad för “Arken”
och Paddan på hjul susa fram genom parken.
Det blev sju kliniker där det förr rymts blanketter,
tre operationsrum och elva klosetter,
läkarna log och de sjuka var nöjda
för köer och stress var med ens undanröjda.
Sen blev det bestämt att var gumma och gubbe
på ålderdomshemmet skall få sig en nubbe
jag inbjöds på stor premiär där i dag,
men det var väl synd, för då vaknade jag ……

 

Fru Höst

Fru Höst går i vatten till knäna
och har gulnat, prasslande hår,
jag såg henne tydligt bland trä´na
på väg till jobbet i går.
Hon tyckte att tiden var mogen
för färgprakt av annat slag,
och målade bladen i skogen
med mustiga penseldrag.
Nu står alla träden och lyser
av guldstänk och karmosin,
men stackars fru Höst går
och nyser och tuggar C-vitamin

Elsa Kjellgren “Fria ord” GP 001020

 

Önskvärt

Det borde finnas någon soppa
som kunde ålderns framfart stoppa,
och gärna kryddad lite lätt
med tur att tippa tretton rätt.
Tänk, om de fanns en karamella
som gjorde människor SÅ snälla,
att varje gång de bet en bit
så lät de bli att prata skit.
Kan ingen tillverka ett klister,
som lagar nerver när de brister,
och laga synen på en del
som bara ser varandras fel?

Elsa Kjellgren “Fria ord” GP 001103

 

Vad gör yrkesarbetande mammor efter jobbet?

 

Vi tvättar fötter och ben och armar
och putsar fönster och fönsterkarmar,
vi gni´r kastruller och stekjärnslagar
och sköljer rent uti gamla kaggar,
vi borstar jord från potatisknölar
och torkar upp när som någon sölar,
vi tvättar bilar, vi skrapar båtar
och rengör ugnar och brända plåtar,
vi skurar rent alla garderober
och lagar smakfulla aladåber,
vi måste styrka och sy och laga
och le begåvat för att behaga,
vi slänger halvätna kex och frallor
och plockar bort alla skitna brallor.
Nu ser vi fram mot informationen
om ljuva livet och folkpensionen.

Elsa Kjellgren “Dagens vers” GP 001214

 

Tomten

 

Jag stötte på tomtefar just häromdagen,
han led utav sömnlöshet och knarr i magen.
Han sa, att han kände sig nästan bestulen
på all den idyll, som bör finnas kring julen.
Han tyckte att människorna stressar och jagar,
de slösar med pengar och gnäller och klagar.
“Jag avgår”, sa tomten, med skärpa i tonen,
“och anhåller härmed om förtidspension!”

Elsa Kjellgren “Dagens vers” GP 001221

 

December

Korta dagar, långa nätter
röda näsor, blåa tår,
hosta snuva, halstabletter,
men det kommer snart en vår!
Bleka kinder, mörka kläder,
torra miner, regnvått hår,
reumatism som kan spå väder,
men det kommer snart en vår!
Tomma börsar, fulla kassar,
alla springer, ingen går,
trött är tomten där han tassar
men det kommer snart en vår!

Elsa Kjellgren “Julens vers” GP 001224

 

Skandalöst

Vilhelm Moberg sa med ett leende:
“Kolla överhetens beteende,
för världen är full av parasiter
som hårt på våra rättsbegrepp sliter.”
Nu har det kommit en präktig skandal
som ältas i varje tv-kanal:
“Riksdagsfolk snor våra skattemedel,
snart är de borta, varenda sedel”!
Här gäller det riksdagens kontokort
med vilka det handlas i vått och torrt.
Många struntar i att attestera
och kvitton saknas från taxi med mera.
Men ändå så har de partiets stöd
och slipper sitta på vatten och bröd.
Skärp er nu, riksdagens kvinnor och män,
för ni har gjort bort er för längesen!

Elsa Kjellgren “Dagens Vers” GP 010117

 

Kväll

I kväll är jag ensam,
förbannad och sliten
och tycker mej stå upp
till halsen i skiten,
det knastrar på golvet,
det luktar från slasken
och all gårdagsdisken
står kvar uti vasken.
Den mänskliga datorn har
hoppat ur mönstret
och ritat ett fult ord
i dammet och fönstret.
Med korslagda armar
jag hoppas omsider
på nyprogrammering och
ljusare tider!

Elsa Kjellgren “Dagens Vers” GP 010304

Vårtankar

Glöm nu bekymmer, släng dem i väggen,
för alldeles strax så blommar ju häggen!
Regnet har kommit med varmare vindar
och då blir det fart på björkar och lindar.
Så stampa med foten, upp med humöret,
så öppna din dörr, det är lite som görét.
Rocka med chefen och lär honom salsa,
såvida han inte hellre vill valsa.
Varenda vår blir man allt lite tosig,
vill vara 17 och vacker och rosig.
Men Våren förblir vår vänaste flicka,
vars tidlösa skönhet aldrig kan klicka.

Elsa Kjellgren “Dagens Vers” GP 010319

 

Dunka-Dunka-musik

De stånkar och stönar och slår sej för brösten
och låter så våldsamt besvikna på rösten.
De skriker och väsnas och vickar på stjärten
och eggar varandra att bli på alerten.
Så´nt där kan man höra i alla kanaler
till komp av gitarrer och kling från cymbaler.
Och pengar pengar, det tjänar de som bara katten
och dricker champagne som om det vore vatten.
En fullärd professor ler lite generat,
för han tjänar mindre, trots att han studerat!
Men tjejerna svimmar av idel förtjusning
och tycker att hårdrock är laglig berusning.

Elsa Kjellgren “Dagens Vers” GP 010422

 

Om dagsvers

Jag får inte skalda om kyssar och smek,
och inte om böljornas glittrande lek;
och inte om glädje och inte som sorg
och inte om livet i sta´n Göteborg.
En “dagsvers” bör helst vara högaktuell,
och inte en händelse från förrgår kväll.
För dem plockar GP in lätt som en plätt,
på tidningens webbplats, adress Internet.
Nu sitter jag här med min tvättade hals,
för dator, det lär jag ej få någon alls!
Nog är det synd att man skall bli en “dödling”
innan det upptäcks en gnista av Fröding!

Svar från GP: Bra sammanfattat Elsa! Eftersom insändarutrymmet är begränsat prioriterar vi verser som är debatterande, behandlar något något aktuellt och så vidare eller med andra ord verser som handlar om ungefär samma ämnen som övriga insändare. Verser om hjärta, smärta och dylika tar vi sällan med. På Internet är utrymmet däremot i praktiken obegränsat. Verser av den lite mer lyrisk karaktär är där- för välkomna till GP:s diskussionsforum på Internet. Adressen är www.gp.se/forumindex. html. Fria ord-redaktionen

Elsa Kjellgren “Fria ord” GP 010507

Sagoskimmer över Guldheden

Journalisten Eva Heyman och en fotograf var den 4 maj-2001hemma hos Elsa, och gjorde en intervju, som publicerades i GP den 12 maj.

Artikeln:

Elsa Kjellgren älskar sitt Guldheden och hon älskar att skriva. Först för hand och sedan rent på maskin. Under många år har hon glatt GP:s läsare med sina dagsverser men idag bjuder VG (Världens gång) på en av hennes sagor.

SOLEN STRÅLAR in i den ljusa nyrenoverade tvårummaren på sjunde våningen. Nästan allt är vitt, bara lite blått här och där, eftersom Elsa just är inne i en blå period. Hon är klädd i vitt från topp till tå. – Äsch, det är bara vita jeans. De vita kläderna är en rest från Sahlgrenska. Där var jag alltid klädd i vitt, säger Elsa som under ett kvarts- sekel var kanslist på ortopeden. Hon föddes för 80 år sedan på Kvibergsvägen eftersom pappa var militär. Familjen flyttade till Kronhusgatan och lilla Elsa började på Kvarn- bersgsskolan. Uppsatsskrivning lockade henne redan där och senare på Götaberg. Elsas inkomstbringande skrivande började med reklamslogans. Allra bäst blev hon på fyndiga limerickar för diverse olika företags varor. Hon visar en stor klippbok där alla vinster är nog- grant bokförda sedan tidigt 1960-tal. Sida upp och sida ner visar allt från kameror, päls, och diskmaskin till choklad, presentkort och utlandsresor. Det är minst ett tiotal, varav hälften varit för två personer till USA. Allra gladast blev Elsa för en komplett skidutrustning, just när hon och dottern hade bokat en resa. – Vi kommunalanställda tjänade aldrig några pengar. Jag hade aldrig haft råd med så många resor om jag inte hade vunnit dem, förklarade hon. Just tävlingsandan driver Elsa till uppgifterna vid skrivbordet. Det ger inspiration och vinsterna till barn och barnbarn. Nyss var det en kaffe- bryggare och en våg. – Jag fick ihop något fint häromdagen. Nu hoppas jag vinna en symaskin för 20.000. Jag har ingen egen utan brukar låna barnens.

SKRIVANDET HAR blivit som ett gift. Elsa sitter ofta till efter midnatt för att tillfredställa lusten. När det inte är tävlingar skriver hon ner händelser ur sitt liv, minnen från förr. Alltid först med vanlig kulspests och sedan renskrivning på maskin. Där- efter går Elsa till biblioteket och kopierar sidorna för en krona styck. – Posten tar två kronor. Hon älskar Guldheden för att allting finns där. Sol, ljus, affärer och biblioteket. Hon spelar regelbundet bridge i samlingslokalen för att hålla huvudet igång och en gång i veckan blir det kroppen på Valhalla. Utanför fönstret susar 6:an förbi med tolv minuters mellanrum. Sagan om den förälskade spårvagnen skrev Elsa när barnbarnen var små.

I artikeln finns en bra på bild på Elsa som ser ut att fundera på något. Under bilden står att läsa:

“SAGOTANT”, Elsa Kjellgren vill aldrig sluta att skriva. Till en början skrev hon ihop limerickar för att få komma ut på resor som inte den lilla inkomsten tillät”.

Eva Heyman GP 2001-05-12

(Saga om den förälskade spårvagnen finns också på denna sida – Se innehållsförteckning – Överst)

 

Titelsjuka

Jaga titlar är ett bruk
som i vaggan vi oss lärde,
många sätter härpå värde,
andra blir av lukten sjuk.
Gosse, flicka, tänk så här:
Titlar är blott en chimär,
själens frihet vill jag söka
och med kunskap den föröka.
hellre jag på glansen spar
och förnuftet haver kvar!

Elsa Kjellgren “Dagens Vers” GP 010514

Göteborg

Just där västerhavets dyning
smeker älvens silverband,
ligger staden som en pärla
uti solnedgångens brand.
Där finns Masthugget och Gårda,
Pustervik och Redbergslid,
där finns Kungsgatan, som lyser
utav glitter juletid.
Ibland Majornas idyller
växer gullregn och syrén,
och små blomsterfyllda täppor
pryder gård av kullersten.
På ett torg står Gustav Adolf,
pekande och stövelprydd,
kastar ögon på Johanna,
som i Brunnsparken sökt skydd.
Vitsarna om Kal och Ada
ger åt stan en festlig glans.
Var på jorden finns en stad
som Göteborg? Nej, ingenstans!

Elsa Kjellgren “Dagens Vers” GP 010601

Vår på Väg

Jag tackar för brevet, så roligt att höra
att inflammationen gått bort i ditt öra.
Här regnar och blåser och ungarna kivas,
det är bara katten som verkar att trivas.
Idag är jag gnällig, förbannad och sliten
och tycker mig stå upp i halsen i skiten,
det knastrar på golvet och luktar från slasken
och all gårdagsdisken står kvar uti vasken.
Den mänskliga datorn har hoppat ur mönstret
och ritat ett fult ord i dammet på fönstret,
med korslagda armar jag hoppas omsider,
på nyprogrammering och ljusare tider.
Nu har det visst lättat på molnen en smula
och solen strör ut allt sitt praktfulla gula.
En vår är på väg är precis vad jag känner,
tack för att du lyssnat, du pärla bland vänner.

Elsa Kjellgren “Världens gång” GP 960402

 

Svensson

När Svensson får en “tår på tand”
så lossnar genast tungans band,
han blir en riktigt kvick person
som visar både takt och ton.
När Svensson får en pärla till
så har han svårt att tiga still:
Nu blir han vackrast, störst
och bäst och showar som en cirkushäst.
Så dukas det till nattamat
och bjuds på öl från stora fat.
Då orkar inte Svensson mer
att spela artig kavaljer.
Herr Svensson vaknar nästa dag
och är förskräckligt sjuk och svag.
Han liknar mest en trött sufflé
som sjunkit lite lätt på sne!

Elsa Kjellgren Fria “Ord” GP 010907

 

 

Polis i skottgluggen

Vi önskar oss en tuff polis
som uppför gatan går,
då vågar folk gå ut igen
som i sin ungdoms vår.
På kvällen bör ni vara två,
det vore inte dumt,
för sommar, vinter, höst och vår
det bli ganska skumt.
Då kommer alla bovar fram
ur sina mörka hål,
och överfaller skoningslöst
med nävar utav stål.
Från tidigt 20-tal jag minns
en trygg polisgestalt.
Vi neg och bockade i ett,
för han fanns överallt.
Polisen är vårt enda skydd
mot ondska och förtret,
och ni får helt vårt fulla stöd
i bister verklighet.

Elsa Kjellgren “Fria Ord” GP 011013

Glufs-Glufs

Den stora jätten Glufs-Glufs
blir aldrig nöjd nån gång
nu gapar han och sväljer
en biografsalong
Den stora jätten Glufs-Glufs
han söker efter napp
och väljer sina offer
där kovan blivit knapp
Den stora jätten Glugs-Glufs
är sprängfylld av begär
Victoria, Victoria,
nu blir du klädaffär!

Elsa Kjellgren “Fria Ord” GP 011125

 

 

Influensatider

Mörkret har tjocknat
och solen har slocknat
vi hostar och nyser
och deppar och fryser
och tar Asperinen
och hostmedicinen,
och näsan den rinner
och smaken försvinner
och ögonen svider åh,
Gud, vad jag lider!
Och utanför fönstret
framträder mönstret
av gul, klibbig dimma
var eviga timma.
Vi hoppas omsider
på ljusare tider
och väntar på våren
som plåster på såren!

Elsa Kjellgren “Fria Ord” GP 020121″

 

Ingen vårdkö mer

Hallå fröken, detta är Svensson
som talar.
Jag ringer just från himmelska
salar.
Ni lovade ringa när tiden var
mogen.
Jag väntar tåligt, men det gick
åt skogen.
(Versen hade också en teckning av Marianne Strand – skall lägga till den)

Elsa Kjellgren “Fria Ord GP- 020316”

 

 

Det är vår nu, din tok!

Fast slanten var knapp och förståndet sa nej
så blev det en vårresa, åh,
vilken grej!
Jag stoppade pälsmössan djupt i en lår
och vädret lyste mitt
lössläppta hår.
Man känner att nå´t är på gång, gu´bevars,
och blir lite yr, som en
katta i mars.
Jag föll för en kvast av solgul mimosa
och vårhimlens prakt i skymningens rosa.
På Kungsportsbron stod en yngling
med fela, jag kastade slängkyss: “Tack för att du spela!”
Han tänkte nog: Kärringen är
inte klok!?
Men du förstå, det är vår
nu, din tok!

Elsa Kjellgren “Fria Ord GP- 020413”

 

Chang plinge plong

Om ödet är nådigt så ger det mej turen,
att en gång få skåda kinesiska muren,
ett mästerverk byggt utav människohänder,
som saknar sitt motstycke bland världens länder.
Jag vet inte varför jag längtar till Kina,
det kanske beror uppå grillerna mina:
Det finns mycken skön gammal visdom att läsa
och Mingtidens folk för kultur hade näsa.
Kanhända var jag, i ett liv före detta,
en liten kines, som ej nog mej fick mätta
med kunskapens bröd under seklernas gång,
på ett språk som kan låta som chang plinge plong!

Elsa Kjellgren “Fria Ord GP- 020531”

 

 

När mamma var flicka

1925 VAR JAG fyra år. Vi bodde i Göteborg och stadsdelen hette Kviberg. Strax intill vårt hus låg Göta Artilleriregementes slottsliknande kasernbyggnad. Där jobbade pappa. Varje dag klockan 15 väntades han hem för att äta middag. Ibland var pappa försenad. Under tiden satte mamma sig i gungstolen med mig i knät. Så sjöng hon alla de visor som hennes mamma sjöng för sina barn när de var små på 1880- och 90-talet. Det var både sorgliga och glada visor. Jag glömmer dem aldrig! Visornas ursprung är Västergötland.

Här är en av dem:

Jag kan väl ej annat än klaga och ropa som äger en mamma så sträng var morgon när klockan är sju får ja sopa och se´n får jag bädda min säng. Se´n måste jag sitta så ensam och nicka för der gjorde mamma när mamma var flicka, tra-la-la-la-la-la-la-lej.

Men jag är ju redan en 14-års snärta som känner, förnimmer och hör, och därtill jag äger ett älskande hjärta som klappar, jag vet väl vem för. Men jag är förbjuden på gossarna tittar, fast det gjorde mamma när mamma var flicka tra-la-la-la-la-la-la-lej.

Men snart skall jag träffa min Kalle på isen, ja, det är mitt fasta beslut, men mamma får ej veta nå´t om kurtisen för då får Karl Göransson slut. Och smygvägar går vi som ingen kan hitta för det gjorde mamma när mamma var flicka tra-la-la-la-la-la-la-lej.

Se´n är det nog dags att på kyrkogården vandra fru Göransson heter jag då, ett hus skall vi ha som är större än andra och mitt i en stad skall det stå. Och där skall vi ha både jungfru och amma, för det hade mamma när mamma blev mamma tra-la-la-la-la-la-la-lej.

Elsa Kjellgren “Världens gång-GP- 020603”

 

Bröllopstider

Nu skriver jag det här konceptet
och ber dej, glöm ej bort receptet
små enkla ord, ej på latin
tas vid behov som medicin:
Bli aldrig uppblåst, stor och strong
då spricker du som en ballong
var rättvis, kärleksfull och sann
så duger du som äkta man.
I fall det stormar någon dag
så huka dig ett litet tag.
Må dessa rader du anamma,
med hjärtlig hälsning från din mamma.

(Skrivet till Lillan & Lasses bröllop – 730105)
Elsa Kjellgren “Fria Ord – 020621”

 

VM fotboll – 2002

Jag har aldrig lärt mig
vad offside betyder
eller alla de streck
som en fotbollsplan pryder,
men nu vet jag allt
om gula ord och straffar
och alla små tjuvnyp
som domaren haffar.
Under detta VM
har många kommit på
att fotboll är ett nöje
på högsta nivå.
Vi skrattar och lider
och tjoar och stimmar,
och njuter av dygnets
berusande timmar.
Till alla killarna
i världens fotbollslag:
Ni lever under nervpress
varendaste dag,
alla gör sitt bästa,
det har vi ju på känn,
skulle ni förlora,
så välkomna igen!
Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 020626”

 

Naturälskare

En naturälskare från Aarhus sa:
Världen ser ut som ett dårhus,
allt vi äter är lurt
våra hav luktar surt
och vår skog är förvandlad till bårhus!

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 020630”

 

Så länge som du vill nånting…

Så länge som du vill nånting
är ingenting på tok
då gläds du utav skön musik
åt spänning i en bok.
Men blir din himmel plötsligt
grå
och tvivel blir din gäst,
tänk då på att små nära ting
betyder allra mest.
Vi vet ju alla ganska bra
att livet ger och tar,
den som idag är rik och
stinn
imorgon inget har
men har man vänner i behåll
är allting gott och väl,
då kan man vandra världen
kring
med trygghet i sin själ.
Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 020725”

 

Naturens guld

Jag har gömt ett skönt stycke
sommar
på hyllor i mitt skafferi,
då får matglada läckergommar
något utsökt att bita i.
Det dignar i träd och på buskar
av svällande frukter och bär,
och snart kommer nordan och
ruskar
och säger att vintern är här!
Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 020825”

 

Tack, ljuvliga sommar (sommaren 2002)

Tack, ljuvliga sommar
för allt du gav, för solvarma klippor,
för himmel och hav.
Men torkan var svår,
och nu ständigt vi grunnar
på det som tog slut uti källor och brunnar.
Fru Björk hon har redan av hösten fått känning
och sytt små volanger av guld på sin klänning.
Hon viskar till hösten:
“Ha inte så bråttom, för solvarma dagar
vill alla ha gott om!”

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 020906”

 

Mormor förr och nu

Min barndoms mormor var ljuv
som en ängel
så sirlig och mjuk som en blomster-
stängel.
Hon virkade spetsar och kokade
knäck
och kunde små sagor om tomtar och
knäck.
Mormor i dag bjuder helst på pizza,
spetsar sen drinken hon lärde
i Nizza. Kalle Ankas jul gör barnen så
glada,
och näck kallar mormor att naken-
bada.

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 020928”

 

Limerick

Göteborg har inte som Pisa
något lutande torn att visa,
men kvickheten lutar
åt vitsiga trutar,
kan Kal och hans Ada bevisa!

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 021002”

 

 

Till mitt barn-barn

Du låg där helt plötsligt uti min famn,
liten och tandlös och utan ett namn,
du kan inte sitta, kan inte gå,
kan inget veta och inget förstå.
Jag önskar att jag var en lyckans fe,
som kunde uppfylla önskningar tre,
de handlar inte om ära och makt
och inte om pengar och gyllne prakt.
Det första är kärlek, ge och tag,
det andra är god hälsa varje dag,
det tredje är livets ädla sigill:
lyckan och glädjen att blott finnas till!

Elsa Kjellgren

 

Oväder

Höstens stormar ryter, gormar,
skräck och olust dygnet formar.
Folket fryser, hostar, nyser
ingen sol som ler och lyser.
Barnen gnäller, hunden skäller,
mamma kokar frikadeller.
Flaskan kluckar, farfar suckar,
följer tv:s hockeypuckar.
Far i huset prisar snuset,
dricker öl direkt ur kruset.
Fred i Norden, mat på borden,
ingen vill ha krig på jorden!

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 021026”

 

Aviga och räta

Man stickade för längesen
och nu är det modernt igen:
Nysta garnet, börja mäta,
sticka aviga och räta!
Nu börjar Göteborgarna
att samla garn i korgarna,
och njuter utav hjärtans lust
av garnets skimmer, färg och must.
Alla händer blir så raska
oj, nu tappa´ jag en maska!
Kvickt man måste reparera
för att inte tappa flera.
Hjärnan får sig nu en omgång,
den får aldrig gå på tomgång.
Tålamod är bästa valet
för att inget skall gå galet.

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 021203”

 

Jul igen!

Nu är det jul uti alla skrubbar
och stan är full utav tomtegubbar,
det lyser vitt utav snö på taken
och ljusen brinner i julestaken.
Man skurar golv och man
tvättar fönster,
man klipper hjärtan i granna
mönster,
man kokar skinkor och bakar
kakor,
som fyller frysfack och dubbel-
hakor.
Man byter klappar i stora kassar
med bytesrätt om de inte passar,
hurra för jular med traditioner
med lutfisk, glitter och gröt-
portioner!

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 021203”

 

Vår i väster

Den gamla gubben Vinter
var trött och sur och svag.
Han sa: Jag tror jag pajar
ihop en vacker dag!”
Den gamle gubben Vinter
beredde sig på flykt.
Han sa: “Det börjar brännas
uti min ändalykt!”
Gubben slaskade iväg
och i hans vita spår,
där växte krokusblommor
med iskalla små tår.
Solen kysste björkens stam
och ljumma regnet föll
en ny vår följde mönstret
och gamla tecken höll!

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 030304”

Limerick 2

En kyss från den rätta personen
är fog nog att tända passionen,
om kyssen är kysk
eller rentutav rysk
är ofog nog enda versionen!

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 030330”

Dagens Vers – 030406

Du som snart skall fylla hundra,
tillåt mej att få beundra
denna levnadslust och glädje
som du har.
Du blir säkert hundranie,
glöm nu “mannen med sin lie”
och ta vara på den tiden
som är kvar!
Alla sinnen blir så svaga
men det är ju synd att klaga,
man får skaffa sej de hjälpmedel
som finns.
Ett förstoringsglas är toppen,
vitaminer friskar kroppen,
men det värsta är väl
att man inte minns!
Tiden lockade med data,
strax så blev du med Beata
och på lördag så skall ni två
bliva ett.
Annars hade jag nog friat,
kors, det hade blivit livat,
för på rim kan aldrig någon
bli för mätt!

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 030406”
Svar till Ingemar Anderssons – inlägg 030331

 

April

 Det satt ett par duvor en dag på balkongen
med kärlek i blick och med kutter i sången
De letade rätt på en undanskymd vrå
med storslagen utsikt och lagom för två
De satt tätt tillsammans och smektes begärligt
och sa till varandra att livet var härligt
De tyckte att lycka, det var ju ändå
att vintern var över och att de var två.

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 030416”

 

Limerick 3

En gumma ifrån Vilhelmina
fick feber och började rvina,
varm mjölk i en vecka med konjak de
späcka, hon sa: Måtte kon aldrig sina!

Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 030518”

 

Ingen jul utan klappar

Pappa får kalsonger med lite ylle i,
jätteskönt att ha när han går till Ullevi.
Mamma får en väst som jag köpte i Borås,
hoppas att hon passar i färgen, ljus turkos.
Lillebror har önskat sej tio vita möss,
mamma flög i taket, så mössen sa adjöss!
Istället för mössen blev det en mössa,
och den gjorde ett stort hål i min spargrisbössa.
Min syster Camilla skall gifta sig i vår,
hon pratar bara kärlek: en kokbok hon får.
Blir det pengar över åker jag till stan
och köper en julgris utav marsipan.
Nu är allting färdigt och då är det strax dags
att kolla om jag varit familjen till lags?!
Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 031224”
Kanhända, kanhända
Fru Björk hon har klätt sig i ljusaste lila,
och ropar till vintern: “Nu måste du kila,
för krokus och snödroppar trängs i rabatten
och dansar av livslust till långt fram på natten.”
Det låg lite snö kvar på enstaka ställen,
men nordan var mild, denna ljuvliga kvällen.
Det ligger i luften att något kan hända,
kanhända i morgon? Kanhända, kanhända.
Elsa Kjellgren “Fria Ord – GP- 040321”
Jag tackar för brevet
Jag tackar för brevet, så roligt att höra
att inflamationen gått bort i ditt öra.
Här regnar och blåser och ungarna kivas,
det är bara katten som verkar att trivas.
I dag är jag gnällig, förbannad och sliten
och tycker mig stå upp i halsen i skiten,
det knastrar på golvet och luktar från slasken
och all gårdagsdisken står kvar uti vasken.
Den mänskliga datorn har hoppat ur mönstret
och ritat ett fult ord i dammet på fönstret,
med korslagda armar jag hoppas omsider,
på nyprogrammering och ljusare tider.
Nu har det visst lättat på molnen en smula
och solen strör ut allt sitt praktfulla gula.
Ett högtryck på väg är precis vad jag känner,
tack för att du lyssnat, du pärla bland vänner!
Elsa Kjellgren